9.4
9481 reviews
Bekijk alle

Joanne Ippel

is aan het typen..

Goedenacht, kan ik u ergens mee helpen?

1

Hoeveel bedenktijd heeft u na het kopen van een woning?

Het tekenen van een koop-overeenkomst voor een woning is een belangrijke stap, maar dit betekent niet dat de koop direct definitief is. Als koper heeft u namelijk recht op een wettelijke bedenktijd en kunnen er ontbindende voorwaarden in het koopcontract staan.

In dit artikel leggen we uit hoe deze regelingen werken en wanneer de koop alsnog ontbonden kan worden.

Wettelijke bedenktijd van drie dagen

Na het ondertekenen van de koopovereenkomst heeft u als koper altijd recht op een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze periode kunt u de koop annuleren zonder opgave van reden. De bedenktijd gaat in op de dag waarop u de door beide partijen ondertekende koopovereenkomst ontvangt. Dit recht kan niet worden beperkt of uitgesloten in het koopcontract.


Belangrijk om te weten: de verkoper heeft geen wettelijke bedenktijd.


De bedenktijd duurt meestal drie dagen. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan duurt de bedenktijd tot de eerstvolgende werkdag. Vallen twee of drie dagen op een zaterdag, zondag of feestdag, dan is de bedenktijd langer.


Van de bedenktijd moeten minimaal twee dagen niet in het weekend vallen of een erkende feestdag zijn. De bedenktijd eindigt om 23.59 uur op dag drie van de bedenktijd, na het tekenen van de koopovereenkomst.


Voorbehouden in het koopcontract: extra zekerheid

Naast de wettelijke bedenktijd kunnen er ontbindende voorwaarden in het koopcontract worden opgenomen. Deze voorwaarden bieden u extra bescherming en de mogelijkheid om de koop te annuleren als niet aan bepaalde criteria wordt voldaan. De drie meest voorkomende voorbehouden zijn:

  1. Voorbehoud van financiering
  2. Voorbehoud van bouwkundige keuring
  3. Voorbehoud van verkoop van uw eigen woning

Voorbehoud van financiering

Bent u niet zeker of u de hypotheek rond krijgt? Dan is het verstandig om een financieringsvoorbehoud op te nemen in het koopcontract. Hiermee krijgt u bijvoorbeeld zes weken de tijd om uw hypotheek te regelen. Lukt het niet om de benodigde financiering te verkrijgen? Dan kunt u de koop ontbinden zonder boete. Dit voorbehoud voorkomt dat u in financiële problemen komt als de hypotheek niet wordt verstrekt.


Voorbehoud van bouwkundige keuring

Met een bouwkundige keuring laat u onderzoeken welke onderhoudskosten u kunt verwachten. In het koopcontract kan worden afgesproken dat de kosten voor noodzakelijk onderhoud niet boven een bepaald bedrag mogen uitkomen. Stel dat de keuring uitwijst dat er meer dan € 20.000 aan noodzakelijk onderhoud nodig is, dan kunt u de koop annuleren of opnieuw onderhandelen over de koopsom.


Voorbehoud van verkoop eigen woning

Heeft u nog een eigen woning die u eerst moet verkopen? Dan kunt u een voorbehoud van verkoop laten opnemen. Dit houdt in dat u de koop kunt annuleren als u uw huidige woning niet voor een bepaalde datum verkoopt. Dit voorbehoud komt tegenwoordig minder vaak voor, omdat huizen sneller verkocht worden. Veel verkopers gaan dan ook minder snel akkoord met deze voorwaarde.


Leg alles goed vast

De koopovereenkomst is dus niet direct bindend. Dankzij de wettelijke bedenktijd en eventuele ontbindende voorwaarden heeft u als koper ruimte om onder bepaalde omstandigheden van de koop af te zien. Zorg ervoor dat alle afspraken hierover duidelijk in het koopcontract worden vastgelegd, zodat beide partijen precies weten waar ze aan toe zijn. Zo voorkomt u misverstanden en onaangename verrassingen.


Heeft u vragen over de bedenktijd of het opnemen van voorbehouden in het koopcontract? Neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag!